Tesla’nın üstünlükleri nelerdir? Son üç haftadır sizlerle Elon Musk ve Tesla hakkında, elektrikli otomobilin yaygınlaşması, çevreye duyarlı alternatif ulaşım araçları ve yakıtları konusunda farkındalık yaratmak için yazılarımı paylaşıyorum. Özgür otomobil yayıncılığının adresi olan otomobil.com.tr platformunda kullanılması için kaleme aldığım bu yazılarıma göstermiş olduğunuz alakadan ötürü siz okuyucularıma teşekkürleri bir borç bilirim. Evet gecen hafta sizlerle Elon Musk’in Tesla’yı neden kurduğunu paylaşmıştım. Bu hafta sizlerle bir teknoloji platformu olarak adlandırdığım Tesla arabalarının diğer otomobil üreticilerinden hangi noktalarda daha üstün olduğunu paylaşmaya çalışacağım.
Tesla’nın üstünlükleri nelerdir?
Daha öncede konuştuğum üzere çevreye duyarlılık, yakıt/maliyet avantajları ve dizayn farklılığı noktasındaki üstünlüklerini zaten artık öğrendik. Bütün bu özellikleri Tesla’yı istenilen ve konuşulan bir otomobil markası yapmıştı fakat gerçekten Tesla sadece bu özelliklerden mi ibaretti? Eşyaların ve nesnelerin İnterneti olarak adlandırdığımız bu dönemde Tesla arabaları karşımıza sadece bir ulaşım aracı olarak değil ama bir teknoloji platformu olarak çıktı. Eminim birçoğunuz henüz bir Tesla otomobilinin içine oturma şansını elde edememiş olabilirsiniz. Yollarda rastlamaya başladığınız ve dışarıdan bakıldığında otomobili diğer içten yanmalı otomobillerden ayıran bir diğer ve belki de gizlenen ama en önemli özelliği arabanın sürekli olarak internete bağlı olmasıdır.
İçine girildiğinde aklımıza ilk olarak Apple’in Ipod ve Ipad ürünlerinin sadeliği ve kullanım kolaylığını çağrıştıran abartıdan uzak ve sadeliği ön plana çıkartan benzer dizayn özelliklerini göreceksiniz. Fakat bu sadeliğin altında sizleri etkileyecek ve hayatinizi pek çok konuda kolaylaştırmak için üzerinde binlerce saat kafa çalıştırılmış çok akıllı bir platform bulunmakta. Sürücü ile otomobil arasında iletişimi ve kumandayı sağlamak için Apple’in Ipad’ini andıran dev bir dokunmatik ekran dikkatinizi çekecek. Arabanın bütün kontrolleri bu bilgi ve eğlence ekranı üstünden gerçekleştirilmekte. Arabanın içinde diğer klasik otomobillerde rastladığımız onlarca düğme ve kontrol kolu bulunmamakta. Tabii ne kadar az manuel kontrol, o kadar sade ve sorunsuz, aşınmadan uzak 21. yüzyıla yakışır bir ürün ile karsı karşıya kalıyorsunuz.
İnternete sürekli bağlı olan bu ana kontrol ekranı sizlere bütün bu kolaylıkları iç açıcı bir sadelikle sunarken, arabanın dışında her köşeye yerleştirilmiş olan kamera sistemleri ise sizin sürüş bilginizi toplayacak, toplanan bilgiyi internet üzerinden ana merkeze gönderecek ve size daha iyi ve güvenli bir sürüş keyfi sunabilmek icin anlık olarak analiz edecektir. Tesla bu topladığı bilgi doğrultusunda sizlere özel sürüm yenilemeleri, yeni fonksiyonlar ve kullanım kolaylıkları üretip arabanızı daha üstün ve size daha uyumlu bir otomobil yapmak için ücretsiz olarak yenilikler sunacaktır. Tam kendi kendine kullanma özelliği ile bir ilk olan Tesla, yolda bulunan ve sayıları milyonu aşan diğer Tesla’lardan gelen veriler doğrultusunda her geçen gün diğer otomobil firmalarından daha da ileri gitmekte ve farkın kapanması neredeyse imkânsız olma noktasına gelmiştir.
Bir otomobilden bahsettiğimizde sadece sürüş keyfinden bahsetmek doğru olmayabilir. Biraz da maliyelerden bahsetmemiz ve Tesla’yı maliyet noktasında diğer otomobil firmalarından ayıran özellikleri konuşalım isterseniz. En önemli maliyet kıyaslaması tabii ki menzil ve yakıt maliyetleri konusunda yaşanmakta. Bu konuda sizlere daha sonra ayrı bir yazı yazacağım ancak kısaca bir kıyaslama yapmam gerekirse bugün Amerika’da benzin fiyatları ve elektrik kilowatt saat fiyatları baz alındığında bir Tesla otomobil, ortalama içten yanmalı bir otomobile kıyasla 4 ile 5 kat arasında yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Eger enerjinizi güneş enerji sisteminden temin edebilirseniz bu fark uzun vadede çok daha büyük olacaktır elbette. Ülkemizdeki yüksek benzin fiyatlarını ele alacak olursak, yoğun trafik ortamını da eklediğimizde benim şahsi beklentim bu farkın daha da büyük olacağı yönünde.
Maliyet konusunda tek avantajı yakıt da değil. İçten yanmalı bir otomobile göre elektrikli bir otomobilde bulunan aksam sayısındaki azalma da dikkat çekici. Benzinli bir otomobilde sürekli olarak değiştirilmesi gereken, filtreler, yağ, balata, ileride çeşitli sorunlar çıkarması kaçınılmaz olan şanzıman pompa, hortum, termostat gibi aklınıza gelebilecek ve rutin bakim gerektiren parçaların hemen hemen hiçbirisi Tesla otomobilde bulunmamakta. Motor bakım maliyeti neredeyse sıfıra yakın olan, fren yaptığınızda pilini sarj eden bir otomobili düşünün.
Bir diğer avantaj noktası da aracın pazarlanma stratejisinde yatıyor. Günümüzün bilindik araç bayii satış uygulamasında aslında bize uygun üretilmiş bir aracı değil, galeride mevcut olan bir ürünü alıyorsunuz. Tesla bu konuda da farklı bir yaklaşım sunuyor. Tesla sadece internet üzerinden satışa sunuluyor. Size daha önce bir bayii tarafından alınmış bir aracı satmaya çalışan baskıcı bir satış elemanı yok. Siparişinizi tamamen internet üzerinden veriyorsunuz, bütün konfigürasyonu kendi zevkinize göre seçiyorsunuz ve tam sizin isteğiniz doğrultusunda üretilmiş bir arabayı size teslim ediyorlar. Ben bu haftalık yazımı burada keserken haftaya sizlerle yeniden buluşmak dilegiyle diyorum.
Kalın sağlıcakla,
Dr. Mehmet Balkanlı
South Georgia State College
Assistant Professor of Marketing
Önceki yazılar:
Elektrikli otomobil tarihi ve Tesla devrimi
Elon Musk Tesla’yı neden kurdu?
Tesla ve ilk prensipler teorisi
Tesla resmi internet sitesine ulaşmak için BURAYA tıklayın!