Makyajlanarak yeni bir görünüme kavuşan 1.6 TDI motorlu, DSG şanzımanlı 2011 VW Caddy’i Muğla-Fethiye’de düzenlenen sürüş organizasyonunda kullandık. Günümüzde tüketicilerin satın alacakları araçlarla ilgili beklentileri giderek artıyor ve aynı aracı birden fazla amaç için kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Hafif ticari araçlardan türetilmiş ve sundukları özelliklerle artık neredeyse minivan kategorisinde değerlendirebileceğimiz kombivanlar; hafta içinde küçük işletme sahiplerinin işleriyle ilgili beklentilerini, haftasonu da gezi ve aile kullanımıyla ilgili beklentilerini karşılamaya yönelik bir sınıf. Bu sınıftaki araçlar çok amaçlı kullanıma uygun olmaları nedeniyle küçük esnafın yol arkadaşı haline gelmiş durumda.
Biz de bu sınıfın merakla beklenen üyesi, yeni (2011) VW Caddy’nin 1.6 TDI DSG Comfortline versiyonunu Dalaman-Fethiye arasında düzenlenen basın test sürüsü kapsamında kullanma fırsatı bulduk.
Fiat Doblo, Citroen Berlingo, Peugeot Partner Tepee, Ford Tourneo-Transit Connect gibi otomobillerin rakibi olan VW Caddy’nin, Maxi Van ve Kombi olmak üzere iki farklı modeli bulunuyor. Caddy Maxi Van’da arka koltuk sırası bulunmuyor. Arka camların yerinde bulunan sac paneller, otomobilin sadece ticari ve nakliye amaçlı kullanılabilmesine olanak sağlıyor. Kombi ise arka koltuk sırası bulunması nedeniyle aile kullanımına da cevap verebiliyor.
Tasarım-iç mekan
Başarılı bir makyaj görerek VW Ticari Araç tarafından dördüncü nesil olarak tanımlanan VW Caddy, VW’nin yeni tasarım çizgisine göre tasarlanmış. Enine çıtalı radyatör ızgarası ve yeni aydınlatma grubu markanın diğer modellerinde de kullanmaya başladığı görsel kimliği ile uyumlu. Caddy’nin stop lambaları da değişmiş olmasına rağmen bunun fazla belirgin olduğunu söylemek zor. Yeni VW Caddy’nin iç mekânı da aslında genel hatlarıyla eskisi gibi. Sert plastikten mamul ön konsol ana hat olarak eskisiyle aynıyken, direksiyon simidi (Golf gibi), gösterge tablosu, klima ve müzik sistemi kumandaları yerlerini daha şık olanlara bırakmış ve aracın iç mekânında binek araç havası daha da kuvvetlenmiş.
Caddy’de bu sınıftaki diğer araçlarda olduğu gibi tavan rafı mevcut. Bunu yanı sıra ön yolcu koltuğu altı çekmecesi ve orta konsolun üst kısmındaki kapaklı eşya gözü ufak tefek eşyalara yönelik düşünülmüş pratik özellikler. Burada eski VW Caddy kullanıcılarına iki iyi haber vermek istiyoruz.
1- Artık Caddy’nin torpido gözü kapaklı,
2- Arka koltukta oturanlar için sadece bir tane de olsa (sağ arka kapı camı) küçük bir cam açılabiliyor. Bunun neden iki tarafta da olmadığını ise anlayabilmiş değiliz. Herhalde sonraki makyajda-nesilde sol arka kapıya da açılabilen cam konulur.
Sürüşü nasıl?
Yeni VW Caddy 1.6 TDI DSG Kombi Comfortline, ticari kökenli bir araç olmasına rağmen rahatlık olarak binek otomobillere kafa tutacak seviyede. Gerek yol sesi, gerekse motor sesi başarılı şekilde izole edilmiş.
Ön koltuklarda konforla ilgili bir sorun bulunmuyor. Sürücü koltuğunda yükseklik ayarı, direksiyon simidinde de yükseklik ve derinlik ayarı olması ideal sürüş pozisyonunu bulmaya yardımcı olan etkenler. Gelelim en çok merak edilen noktalardan birine, motora. 1.9 TDI motorun yerini alan commonrail enjeksiyonlu, 1.6 TDI motor 102 HP (75 kW) güç ve 250 Nm maksimum tork üretiyor. Maksimum güç 4400 d/d gibi dizel motorlar için yüksek sayılabilecek bir motor devrinde ortaya çıkarken, maksimum tork 1500-2500 d/d aralığında üretiliyor. VW Caddy kullanıcılarının genelde araçlarına fanatiklik derecesinde bağlı oldukları bilinen bir gerçek. Bu kullanıcılar hakkındaki diğer bir gerçekse, birçoğunun araçlarını performanslı kullanmaya hevesli olmaları. 102 HP’lik 1.6 TDI motor otomobili çok hızlı olmasa da, makul sayılabilecek şekilde ivmelendirebiliyor. Sunulan performans kağıt üzerinde eski 1.9 TDI’a göre biraz daha iyi olsa da (13.0 saniyelik 0-100 km/s değeri 0.3 saniye, 168 km/s’lik maksimum hız ise 2 km/s daha başarılı) bu pratikte hissedilecek edilecek bir fark değil. Bu motorun en büyük avantajı eski motora göre daha sessiz ve ekonomik olması.
7 ileri oranlı DSG şanzıman ise çabuk ve sarsıntısız vites değişimleriyle yeni Caddy’nin en iyi yönlerinden birisi. Bu sayede Caddy rakiplerine göre oldukça iddialı bir opsiyonel donanıma kavuşmuş.
Caddy’nin makaslı arka süspansiyon sistemi, Fiat Doblo’nun çift bağlantılı, bağımsız arka süspansiyon sistemine göre biraz iptidai olsa da, kullanım sırasında fazla sarsıntı hissedilmiyor. Bilindiği gibi makaslı süspansiyon sistemleri daha çok yük taşıma işlerinde kullanılıyor ve günümüz kombivanlarında yavaş yavaş terk edilmeye başlandı. Yol tutuş limitleri doğal olarak bir kompakt hatchback seviyesinde olmayan yeni Caddy, buna rağmen virajlarda tedirgin etmiyor. ESP’nin standart olması sürüş güvenliği açısından çok önemli bir artı puan.
Fiyat-donanım
Ülkemizde sadece 1.6 TDI motor seçeneği ile satılan makyajlı VW Caddy Kombi’nin Trendline ve Comfortline olmak üzere iki donanım seviyesi mevcut. Giriş seviyesi olan 36.790 TL’lik fiyata sahip Trendline’da (DSG’lisi 40.416 TL); ABS, ESP, yokuşta kalkış destek sistemi, çekiş kontrol sistemi, gündüz farları, yol bilgisayarı, klima, deri kaplı direksiyon simidi, direksiyondan kumandalı müzik sistemi, soğutmalı torpido gözü ve ön sis farları gibi donanımlar sunuluyor. 40.815 TL’lik Comfortline’da (DSG’lisi 44.415 TL) bunlara ek olarak otomatik klima, hız sabitleyici, kol dayama yeri yükseklik ayarı, arka koltuklarda ve bagajda 12V’luk soket, yağmur sensörü, kendiliğinden kararan dikiz aynası, tavan rayları ve alaşım jantlar gibi ekipmanlar mevcut.
Açık söylemek gerekirse farklı sınıflarda bile olsalar, fiyat-donanım-işlevsellik gibi konular göz önüne alındığında 1.6 TDI motorlu, kıt donanımlı VW Polo’nun 38.100 TL’lik fiyatı ile ne kadar pahalı olduğu sonucuna ulaşılabiliyor.
Sonuç
Basın test sürüşü organizasyonu kapsamında kullandığımız yeni yüzlü VW Caddy 1.6 TDI DSG Comfortline donanım, sessizlik gibi konularda çok iyi. Rakiplerinden pahalı olsa da donanım seviyesi bu açığı biraz olsun kapatıyor.
+Şanzıman, izolasyon, ESP standart
-Rakiplerinden pahalı, halen makaslı arka süspansiyon
Yeni (2011) VW Caddy Kombi 1.6 TDI DSG Comfortline: Fabrika verileri/teknik özellikler
Motor: 1598 cc, sıralı 4 silindirli, turbodizel
Şanzıman: 7 ileri otomatik
Maksimum güç: 102 HP @ 4400 d/d
Maksimum tork: 250 Nm @ 1500-2500 d/d
Maksimum hız: 168 km/s
0-100 km/s: 13.0 sn
Boyutlar (uz. / gen. / yük.): 4406 / 1794 / 1853 mm
Boş ağırlık: 1570 kg
Bagaj hacmi: 750-2852-3030 lt
Tüketim (ş.içi / ş.dışı / ort.): 6.6 / 5.3 / 5.8 lt/100 km
CO2 emisyonu: 152 g/km
Fiyat: 44.415 TL (13 Ekim 2010 tarihinde)
Yeni Sıfır (ikinci el değil) Caddy Maxi nerede ve kaç paraya bulabilirim. GSM:05305153545