Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaDiğerKuş pisliği boyaya neden zarar veriyor?

Kuş pisliği boyaya neden zarar veriyor?

Kuş pisliği boyaya neden zarar veriyor? Otomobil boyası için en zararlı doğal etkenlerden bir tanesi kuşkusuz ki kuş pisliği. Diğerleri ise ağaç reçineleri ve güneş ışığı olarak sıralanabilir. Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle birçok otomobil sahibi “evde kal” çağrılarına uyarak dışarı çıkmıyor veya nadiren çıkıyor. Uzun süre hareketsiz kalan otomobiller ise, hele ki bir ağaç altındaysa bir bombardımana maruz kalıyor.

Kuş pisliği boyaya neden zarar veriyor?

Kuş pisliği asidik bir yapıdadır. Ph değeri 3-4.5 arasında değişen kuş pisliği, temizlenmediği zaman otomobil boyasına zarar verebilir. Kuş pisliği genellikle siyah ve beyaz renktedir ve tamamı dışkıdan oluşmaz. Beyaz kısım ürik asittir ve idrar yolunda üretilir. Dışkı ise sindirim sisteminde üretilir. İkisi aynı anda salgılanabilir ancak bu o kadar hızlı gerçekleşir ki ikisinin birbirine karışması için yeterli vakit olmaz.

Kuş pisliği nasıl temizlenmeli?

Kuş pisliği asidik yapısından dolayı otomobilin boyasından gözle görülür bozulmalara yol açar. Bunun için araç üzerinde kuş pisliği olduğu zaman ılık su ve bir oto şampuanı ile  yüzeyi temizlemek boya için faydalı olacaktır. Eğer kuş pisliği katı hale gelmişse önce su ile yumuşatmak için bir deterjanlı ıslak havluyu (kağıt veya bez) pis yüzey üzerinde bir süre bekletmek bu işi kolaylaştırabilir. Ayrıca WD40 tarzındaki çok amaçlı pas çözücüler de işe yarayacacaktır.

Boya testleri nasıl yapılıyor?

Ford, otomobil boyası testlerinin nasıl yapıldığı konusunda bir açıklama yaptı. Ford’un yaptığı boya testleri için Avrupa’da kuşların farklı beslenmeleri örnek alunarak farklı asitlik düzeylerine sahip suni kuş pislikleri oluşturuluyor. Numune parçaları, müşterilerin aşırı sıcaklarda araç kullanımlarını yansıtmak için bir fırında 40°C, 50°C ve 60°C’de ısıtılıyor ve kuş pislikleri test panellerine sprey şeklinde uygulanıyor, böylece boya korozyon korumasının sınırları zorlanıyor.  “Kuş pisliği testi”, boya örneklerinin maruz kaldığı zorlu testlerden sadece biri. Paneller, 60°C ve 80°C’de 30 dakika boyunca yaşlandırılmadan önce üzerlerine fosforik asitle karıştırılmış deterjan ve sentetik polen de püskürtülüyor. Bu test, polen ve yapışkan ağaç özsuyu gibi havadaki partiküllere karşı koruma sağlıyor.

Ford, laboratuarlarında, kuş pisliği testleri dışında başka testler de yapılıyor. Mesela açık hava simülasyonu olarak 6.000 saate (250 gün) kadar kesintisiz ultraviyole ışık uygulaması; sıfırın altındaki sıcaklıklarda dondurma; yüksek nem ve tuz içeren bir haznede zorlu kış yollarına maruz bırakma ve araç servis istasyonunda aşırı yakıt ikmalinden kaynaklı yakıt taşmalarının boya üzerindeki etkisi de incelenen diğer konular arasında.

Boya örnekleri için yapılan diğer testler arasında, açık hava koşullarını değerlendirmek amacıyla ışık laboratuvarında 6.000 saate (250 gün) kadar kesintisiz ultraviyole ışık uygulaması; sıfırın altındaki sıcaklıklarda dondurma; yüksek nem ve tuz içeren bir haznede zorlu kış yollarına maruz bırakma ve araç servis istasyonunda aşırı yakıt ikmalinden kaynaklı yakıt lekesine tabi tutma gösterilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

 

spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Kategoriler