Kısıtlı kaynakların kullanımı, hem ekonomi, hem de çevre için önemli bir konu. Ekonomik değere sahip “ömrünü tamamlamış lastikler” (ÖTL), eskiden çeşitli yerlere gömülüyordu veya bilinçsiz-kontrolsüz şekilde yakılıyordu.
11 Nisan 2007’de Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli olmak üzere 5 lastik sanayicinin bir araya gelerek kurduğu LASDER; bugün aralarında Baytur, İncitaş ve Anlaş’ın da yer aldığı 8 üyesiyle ömrünü tamamlamış lastikleri (ÖTL) mevzuata uygun bir şekilde toplayarak çevreye ve ekonomiye geri kazandırıyor.
LASDER’in 5 yılını değerlendiren LASDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman konuyla ilgili yaptığı açıklamada “5 yılda toplayıp ekonomiye kazandırdığımız yaklaşık 200 bin ton ÖTL doğal kaynakların daha verimli kullanılması, yatırım ve istihdam yaratılması anlamında derneğimizin başarısını göstermektedir. Ortaya çıkan bu tablo; ÖTL’lerin ülkemizin geleceğindeki önemini ortaya koyuyor” dedi.
LASDER Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ise, ‘’LASDER’in güven veren toplama ve teslimat faaliyetleri sayesinde daha önce ülkemizde değeri yeteri kadar bilinmeyen ÖTL’nin, ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğu anlaşılmıştır’’ diye konuştu ve yine bu güven veren çalışmaların neticesinde lisanslı geri dönüşüm tesisi sayısının 4’ten 20’ye çıktığını belirtti.
ÖTL nedir?
Araçların altından sökülen ve artık kullanılamaz durumda olan lastikler ÖTL (ömrünü tamamlamış lastik) olarak tanımlanır.
ÖTL’ler çeşitli şekillerde ekonomiye kazandırılabilir. Bunlardan ilki “Kırma” olarak tanımlanan malzeme geri kazanım yoludur. Bu uygulamada lastikler parçalanarak parça, granül ve toz haline getirilirler. Buradan kazanılan malzeme el arabası tekerlekleri, çöp konteyneri, halı saha zeminlerinde kullanılır.
İkinci bir yol ise “Piroliz-yüksek ısıda geri kazanımdır”. Tesis kurulumu olarak daha pahalı ve daha zahmetli ve yüksek enerji maliyetli bir yöntem olmasına rağmen, sürekli üretim yapılabilir uygun bir tesis kurulabildiği takdirde geri kazanım tekniği ve ekonomisi itibariyle en verimli yöntem. Bu yöntemle, ÖTL içindeki “gazlar”, “yağlar”, “çelik tel” ve “is karası” ayrıştırılmakta ve ekonomik değeri yüksek maddeler elde edilmektedir. 1 ton ÖTL, 1 ton iyi kalitede kömür, ya da 0.7 ton fuel oil ile eşdeğerdir. Bu nedenle ÖTL’den elde edilenler elektrik üretiminde yakıt olarak kullanılabildiği gibi ve çimento fabrikalarında da enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.