Porsche World Roadshow 2012 etkinliğinin İstanbul ayağı, geçtiğimiz hafta İstanbul Park’ta gerçekleştirildi. Düzenlenen bu etkinlikte güncel Porsche ürün gamının tamamı kullanıldı ve slalom, engelden kaçma (sürüş destek sistemleri açık-kapalı) egzersizleri ve arazi sürüşleri yapıldı. Ayrıca yeni 911 Carrera S, yeni Boxster, 911 Turbo, Panamera ve Cayenne’ler ile pistte kısa test sürüşleri de yapıldı.
Biz de burada yeni (2012) Porsche 911 Carrara S ile attığımız turu videolu test cihazımızla kaydettik. Ne yazık ki attığımız turlarda Porsche eğitmenleri tarafından kullanılan bir araç öncü otomobil görevi görüyordu ve atılacak turun hızını onlar ayarlıyorlardı. Bu yüzden pistin limitlerine ulaşılabilecek bir sürüş olmadı ve kapsamlı bir test gerçekleştiremedik. Buna rağmen otomobiller hakkında fikir sahibi olduk.
İlk start-stop teknolojili Porsche olan yeni 911, teknik anlamda eskisinden büyük farklara sahip.
911 Carrera için konuşmak gerekirse otomobilin 3.6 lt olan motor silindir hacmi, 3.4 lt’ye düşürülmüş. Ama motor gücü 345 HP’den 350 HP’ye çıkmış. 390 Nm’lik tork değeriyse korunmuş.
911 Carrera S’in 3.8 litrelik motorunun gücü 385 HP’den 400 HP’ye, maksimum tork da 420 Nm’den 440 Nm’ye ulaşmış. Her iki otomobilde de 7 ileri oranlı manuel veya 7 ileri oranlı çift kavramalı PDK şanzıman arasında seçim yapabilmek mümkün. Tüketim değerlerinde ise yüzde 16’lara varan düşüşler söz konusu.
0-100 km/s hızlanması Carrera için 4.8 sn (manuel şanzıman), 4.6 sn (PDK şanzıman) ve 4.4 sn (Sport Chrono Package) olarak açıklanırken maksimum hız manuel şanzıman için 289 km/s, PDK şanzıman için 287 km/s olarak veriliyor. Bu değerler Carrera S için sırasıyla 4.5 sn, 4.3 sn, 4.1 sn, 304 km/s ve 302 km/s.
Yeni 911 ile ilgili ilk izlenim eskisinden daha stabil bir otomobil ortaya çıkartılmış olduğu. Bunu özellikle düz gidiş stabilitesinde hissetmek mümkün. Bunda daha gelişmiş süspansiyon sistemi kadar, 100 mm uzatılan dingil mesafesinin de payı var. Sürüş zevkini arttırmak içinse ses mühendisliği çalışması olarak nitelendirilebilecek Sound Symposer sistemi uygulanmış. Konsoldaki bir düğme ile aktif hale getirilen bu sistemde yapay bir ses söz konusu değil. Hava filtresi ile elektronik kontrollü gaz kelebeği arasındaki hava emiş titreşimleri akustik bir kanal sayesinde iç mekanda daha fazla duyulabilir hale getiriliyor. Ayrıca iç mekandaki konfor ve toplam sürüş konforu da eskisinden daha yüksek.