19 Haziran Salı sabahı Tüvturk Genel Müdürü Kemal Ören’le bir araya geldik ve Ören Tüvturk’ün geçmiş faaliyetleriyle ilgili önemli istatistikler vermenin yanı sıra, Tüvturk’ün mevcut yapılanmasını ve gelecekteki projelerini anlattı. Kemal Ören’in verdiği bilgilere göre 11 Ocak 2008 tarihinde faaliyete geçen Tüvturk, 9 Haziran 2012 tarihine kadar 20 milyon periyodik muayeneye imza attı. Toplam muayene sayısı ise, ücretsiz muayene tekrarları, egzoz gazı emisyon ölçümleri ve tespit işlemleriyle birlikte 32 milyonu geçti. Bu muayenelerin yüzde 50’sini binek araçlar oluşturdu. Bu rakamı yüzde 35’le minibüs, kamyonet gibi hafif ticari araçlar, yüzde 10’la otobüs, kamyon, tanker, TIR gibi ağır vasıtalar ve yüzde 5’le de traktör ve motosikletler takip etti. Bugüne kadar muayeneye gelen 20 milyon araçta periyodik muayeneden kalma oranı ise yüzde 38 olarak gerçekleşti. Muayeneden kalma nedenlerinde fren, lastik, yürüyen aksam ve aydınlatma sorunları ilk sıralarda yer aldı. İlk muayenesinden kalması nedeniyle muayene tekrarına gelen 7.7 milyon araçtan yüzde 97.5’i eksikliklerini giderdikleri ve tamiratlarını yapmaları dolayısıyla muayene tekrarından başarılı oldular. Böylece yaklaşık 7.5 milyon aracın, trafikte potansiyel tehlike olmasının önüne geçildi.
193 sabit, 73 gezici istasyon hizmet veriyor
Tüvturk’ün Haziran 2012 itibariyle Türkiye genelinde 193 sabit ve 73 gezici istasyonu bulunuyor. 193 sabit istasyonum arasında adet olarak en yüksek günlük muayene yapan istasyonlar ise şunlar: Ankara İvedik, Ankara İstanbul Yolu, Ankara Gölbaşı, Bursa Kestel, İstanbul Esenyurt, İstanbul Dudullu, İzmir Bornova, İzmir Sarnıç ve Konya Merkez. Muayeneler 15 Mart 2009 tarihinden bu yana randevu alınması suretiyle gerçekleştiriliyor. Halihazırda 81 ilin tamamında randevuyla araç muayene hizmeti alınabiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde araç muayenelerinin yüzde 85’i randevuyla gerçekleşiyor. Günlük ortalama randevu sayısı ise 17.000 – 18.000 civarında. Randevuların yüzde 20’si Çağrı Merkezi, yüzde 77’si web sayfası, yüzde 3’ü ise istasyonlarda bulunan kiosklar üzerinden alınıyor. Tüvturk Genel Müdürü Kemal Ören, muayene istasyonlarında çalışanlar hakkında da bilgi verdi. Buna göre mevcut 193 istasyonda 200 amir, 320 amir yardımcısı, 1500 araç muayene teknisyeni, 400 müşteri kabul görevlisi ve 580 güvenlik personeli olmak üzere 3000 kişi çalışıyor. Çağrı merkezi ve diğer taşeron hizmet alımlarıyla birlikte çalışan kişi sayısı 3500 kişiye ulaşıyor.
Araç muayeneleri kaza sayısını azalttı
Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2011 yılında maddi hasar ekonomik değeri 1 milyar 25 milyon TL’yi bulan toplam 277.976 adet ölümlü ve yaralanmalı kaza yaşandı. Bu kazalarda 193.506 kişi yaralandı, 2568 kişi ise öldü. Öte yandan, ülkemizde son yıllarda ölümlü kazalarda düşüş görülüyor. Trafik kazalarında ölümler, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüze 7 düşüş gösterdi. Bu iyileşmede yeni yolların yapılması, araç muayenelerinin standart hale gelmesi, taşımacılık belgelendirme sisteminin kurulması, yol kenarı ağırlık denetimlerinin başlatılması, Trafikte Sorumluluk Hareketi gibi eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının topyekün katkısı olduğu açık.
Motosikletler için şehir içinde muayene istasyonları açılacak
Tüvturk Genel Müdürü Kemal Ören, verdiği bilgilere motosikletler için özel olarak şehir merkezlerinde muayene istasyonları açmaya başlayacaklarını ekledi. İlk iki istasyon Kızıltoprak / Anadolu Yakası ve Atatürk Oto Sanayi Sitesi-Maslak / Avrupa Yakası olmak üzere bu ayın sonunda hizmete açılacak. Bu istasyonları diğer illerde açılacak diğer motosiklet muayene istasyonları izleyecek.
dönen dolaplar. Mugla İLİNE BAĞLI ORTACADA ARAÇ MUAYENE İŞLERİNİ VATANDAŞ YAPTIRAMIYOR NEDENİ ÜÇ BEŞ KİŞİ VATANDAŞLARDA ARAÇ BAŞI 50 LİRA ALARAK LİSTE YAPIYORLAR VE O LİSTELERİ SEYYAR GELEN MUAYENE İSTASYONUNDAKİ ÇALIŞANLARA VERİYORLAR VE SADECE O, LİSTEDEKİ ARAÇLARA MUAYENE YAPILIYOR .EEEYYY SAYIN YÖNETİCİLER NERDESİNİZ.