Yeni nesil (2013) Ford Kuga 1.6L EcoBoost 182 HP’nin Türkiye’de GPS teknolojili profesyonel test cihazı kullanılarak hazırlanmış performans testi videosu. Videoda otomobile ait 0-50 km/s, 0-80 km/s, 0-100 km/s, 0-120 km/s hızlanma ve 100-0 km/s fren testi sonuçlarını görebilirsiniz. Otomobilde yer alan 1597 cc’lik turbo beslemeli motor 5700 d/d’de 182 HP güç ve 1600-5000 d/d’de 240 Nm tork üretiyor. Bu güç 6 ileri oranlı otomatik şanzımanla birlikte 4 tekerleğe (akıllı 4WD) aktarılıyor. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 9.7 saniyede tamamlayan otomobilin maksimum hızıysa 200 km/s. Otomobilin 100 km’de yakıt tüketimi ise fabrika verilerine göre şehiriçinde 10.2 lt, şehirdışında 6.3 lt ortalamada ise 7.7 lt/100 km. Biz test ölçümlerini de kapsayan 500 km’yi aşan sürüşümüz boyunca 12.5 lt/100 km tüketim ortalaması elde ettik. Bu değer günümüz şartlarında hatırı sayılır derecede yüksek. Dikkatli kullanımlarda açık yolda yakıt tüketim değerini 7.5-8.0 lt/100 km seviyelerine çekebilmek mümkün olsa da tüketimi bu seviyelerde tutabilmek zor. Özellikle şehiriçi sürüşlerde tüketim grafiği hızlı şekilde yükselişe geçiyor.
Yeni (2013) Ford Kuga 1.6 EcoBoost 182 HP A/T 4WD’nin Türkiye satış fiyatı 67.210 TL’den başlıyor (Trend donanım). Aynı motor-şanzıman kombinasyonu Titanium donanım seviyesinde 73.330 TL’ye, Selective donanım seviyesinde ise 79.450 TL’den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.
Başka kimin dikkatini çekti bilmiyorum ama sanki 3. vitese geçtikten sonra önce ivme normal devam ediyor, sonra hafif duraksıyor ve daha sonra tekrar devam ediyor. Sanki gazı hafif kesip tekrar gaz veriyorsunuz. Hızlanmanın iki yönünde de aynı şey var. Ayrıca vitesin geçişlerini pek beğenmedim. Üzerinde çalışılsa motorun devrini bitirmeden daha sağlıklı hızlanma sağlayabilirler gibi geldi. Test için teşekkürler.
Merhaba,
Ayağımızı gazdan kaldırma gibi bir durum söz konusu değil. Biraz daha dikkatli kulak kabartırsanız otomatik şanzımanın 2. vitesten 3. vitese 80 km/s’ye yaklaşırken vites attığını fark edecekseniz. Muhtemelen şanzıman oranı ile ilgili bir uyumsuzluk var ve vites değişiminden sonra otomobil daha güçsüz devirde kaldığı için ivmelenme yavaşlıyor. Saygılar.
Zaten bahsettiğim sizin kullanım tarzınız değil, aksine aynı şeyden bahsediyoruz. Şanzıman diğer testlere baktığım zaman biraz eksik geliyor. Tam otomatik olsun çift kavrama olsun testlerinize katılan diğer arabalarda bu gecikme yok veya çok daha az. Kuga dan sonra yapılan son üç testi şimdi izledim ve yine aynı şeyi düşünüyorum. Volvo S60 eDrive kullandığımda sanki aynı gecikmeyi yaşadım ama çok dikkat etmemişim. DSG, EDC ve Powershift tecrübe etmiş biri olarak bu yorumu yapıyorum. İlginize, alakanıza ve testlerinize tekrar teşekkür eder, yayınlarınızın devamını dilerim.
Bence 90 km/h hızdan sonra şanzıman tork converter’ı kilitliyor, kavrama durduğu için motor devri biraz düşüyor olabilir.
Tam otomatik şanzımanların çoğunda belli bir hızdan sonra ve belli motor devri aralığında tork converter kilitlenip kavrama tamamen durduruluyor. Sadece vites değişimlerinde ya da yüksek devirlerde kavramaya izin veriliyor. Fakat çoğu araçta belli bir hızın üstündeyken gaza hafif basılıyken kilitleme yapılıyor. Vites değişimi, düşük/yüksek motor devri ya da gaza çok basma durumlarında kilit açılıyor. Bazı araçlarda otomatik vites manuel moddayken kilitleme yapılmyor çünkü vites değiştirmek için kilidin açılması gerekiyor ki bu da gecikmeye neden oluyor. Tork converter’ın kilitlenmesi, kavramayı engellediği için sürtünme azalıyor fakat tork converter yine de içindeki yağla birlikte döndüğü için biraz sürtünme oluyor.
Örneğin, düz yolda 100 m/h hızda giderken gaza hafif basınca motor devri değişmiyorsa (yani kavrama yapmıyorsa) ve gaza basma anında hafif sarsıntı oluyorsa tork converter kilitli demektir. Çok eski bazı araçlarda kilitleme (LOCK) tuşu bulunuyor.